hemma gjorda semlor.

Snart är det ju fettisdag så här får ni ett recept på semlor

Baktips: Tycker du om semlor med kardemummasmak?
Sätt då till malen kardemumma innan du blandar i mjölet.                                

50 g jäst
0,5 tsk salt
1 dl strösocker
100g margarin                                                                                                                                   
3 dl mjölk
1 ägg
0,5 tsk hjorthornssalt                                                            
ca 1 liter vetemjöl


1. Smula ner jästen i en bunke. Strö över salt och socker.


2. Smält margarinet och blanda det med mjölken. Se till att vätskan är fingervarm.


3. Häll över lite av vätskan så att jästen löser sig. Häll därefter i resten av degspadet.


4. Blanda ner ägget.


5. Rör ner hjorthornssaltet i litet av mjölet och sätt till mjölet. Spara lite av mjölet till utbakningen.


6. Låt degen jäsa i bunken i 10 min - 1 timma


7. Vänd upp degen på bakbordet. Dela degen och forma 12-20 runda bullar (beroende på om du vill ha stora eller små
semlor)


8. Lägg bullarna på bakplåtspapper på plåt. Jäs dem ordentligt (minst 40-45 min)


9.  Pensla med uppvispat ägg och grädda i 225 grader under 5-10 min. Passa dem noga så att de blir lagom
gyllenbruna.


10. Låt bullarna svalna. Skär av locket. Gröp ur och fyll bullarna med färdig mandelmassa eller med hemgjord fyllning. Vispa grädde och lägg på rikligt. Lägg på locket och sikta florsocker över.


Hemgjord fyllning:

Inkrom från bullarna
0,5 - 1 dl uppvärmd het mjölk
2 dl mald sötmandel (skala om du vill ha en vit fyllning)
1 dl socker

1. Häll varm mjölk över inkråmet.
2. Mal mandel och blanda med sockret.
3. Rör ner mandelblandningen i mjölkblandningen.                                                                                                                                



//PUSS VANESSA


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0